Uporaba piškotkov na spletni strani


Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo o piškotkih je spremenjen Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; na kratko ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013 in je prinesel nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.


Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke z informacijami, ki se začasno shranijo v brskalnik uporabnika. Glavni namen piškotkov je, da spletni strežniki prepoznajo vaš računalnik in spletni brskalnik, prilagodijo spletno stran ter poskrbijo za enostavnost in hitrost. Piškotki nam omogočijo, da vam prikažemo pravilne informacije, ki jih iščete in vas zanimajo.

Piškotki nam ne dajejo dostopa do računalnika in podatki, ki jih zbiramo preko piškotkov, ne vključujejo osebnih podatkov.


Onemogočanje piškotkov

Uporabnik ima lahko popoln nadzor na piškotki, saj jih lahko kadarkoli izbriše, omeji ali povsem onemogoči. Navodila, kako to storiti, se razlikujejo od naprave do naprave in so na voljo na domači strani posameznega proizvajalca programske opreme. Več informacij o izklopu piškotkov v Vašem brskalniku:


Katere piškotke lahko uporablja ta spletna stran

Ime piškotka Namen Trajanje
PHPSESSID Vzpostavitev delovanja strani. Seja
HSID, SID,... nastavitve na zemljevidih - Google Maps Seja
youtube.com Predvajanje YouTube video posnetka. Seja